Kezdőlap

Almát a babának! - a Zassa Női Magazinjában

Ma 2017.09.25, hétfő, Eufrozina. Holnap Jusztina.
Rovataink:  Magazin  Divat  Gasztro  Horoszkóp  Kutya  Mozaik  Nõi szemmel  Otthon  Recept  
Almát a Babának!
Írta: Pálfalviné Hajdu Eszter

 

 

Magyarországon a leggyakrabban az alma a baba elsõ étele. Odáig még a védõnõ segítsége nélkül is eljut mindenki, hogy az almát lereszeli. De mi mást is lehet kezdeni vele?

 

Ha a baba szereti, az alma lehet legtöbb ételének az alapja – és itt most nem csak a gyümölcsös uzsonnákra gondolok! (Bár természetesen ahhoz is kiváló.)

 

  
Alma krumplival 
az elsõ fõzelékek egyike lehet

A fõtt krumpli magában nem éppen babának való étel, mert nagyon fojtós. Valamivel keverni kell, és erre tökéletesen megfelel pl. az alma. A krumpli a kisbaba ételeiben elsõsorban sûrítésre szolgál („liszt helyett” alkalmazhatjuk), tehát nem baj, ha az ételben több az alma, mint a krumpli.

 

Keverhetjük a nyers reszelt almát fõtt krumplival (amit akár a kevés sóval készített húslevesbõl is kivehetünk), de elkészíthetjük a baba ételét külön is úgy, hogy az almát a krumplival együtt megfõzzük (1 nagy almához kb. 1 kicsi krumplit számoljunk, azaz a krumpli fele legyen, mint az alma).

 

A húsok bevezetése elõtt 1-2 héttel célszerû bevezetni a baba ételébe valamilyen – növényi eredetû – zsiradékot. Ehhez is kiválóan alkalmas az almás krumpli. Pl. 1 teáskanál napraforgó- vagy olivaolajon megforgathatjuk a krumplit, mielõtt fölengedjük vízzel; vagy a kész pürébe keverhetünk margarint.

 

 

Zöldbabos-almás csirke 
amikortól húst eszik a baba

A zöldbab már egész korán, szinte az elsõk között bevezethetõ a baba étrendjébe, ha sötétzöld ceruzababot választunk, és a „szálkáját” gondosan eltávolítjuk. Almás zöldbabot tehát már a fõzelékekkel ismerkedõ babának is adhatunk – természetesen a fokozatosság elvét betartva.

 

A kis kockákra vágott ¼ csirkemellet (vagy comb filét) kevés zsiradékon (amihez a babát szoktattuk: olajon vagy margarinon) megforgatjuk, hogy kifehéredjen, majd hozzátesszük a maroknyi zöldbabot (ha sikerült szálkátlanítani, akkor össze is darabolhatjuk, úgy hamarabb megpuhul) és 1 közepes almát kockákra vágva (természetesen hámozva). Fedõ alatt puhára pároljuk (víz nem kell alá, elegendõ levet enged), majd az egészet összeturmixoljuk.

  

 

  
alma krumplival az elsõ fõzelékek egyike lehet 

Az almát nem csak nyersen vagy fõzve kaphatja a baba, hanem meg is süthetjük neki. Bármi is kerül a tepsi sütõrácsára a családnak, nyugodtan mellé tehetünk néhány szem egész, hámozatlan almát is. Hamar megpuhul, és megráncosodott héja szinte kérés nélkül is lejön róla.

 

A sült almának egész más zamata van, mint a nyersnek vagy a fõttnek. Magában is adhatjuk, de tartalmasabb lesz valamilyen gabonával. Eleinte gluténmentes gabonát kaphat csak a baba. Ilyen pl. a kukorica. 1 evõkanál összemorzsolt kukoricapelyhet összekeverünk kb. ¼ dl babavízzel (vagy forralt vízzel), majd hozzáadjuk a villával összetört sült almát. Fahéjjal is ízesíthetjük (elõször óvatosan!). 

 

    

Baba-almalé 
a pépes ételek idején

Szoptatás helyett, idõnként (pl. a fõétkezés után) szüksége lehet folyadékpótlásra (azaz ivásra) is. (Szerintem normális nappali hõmérséklet (25 °C) alatt nincs szükség folyadékra, amíg a baba legalább háromszor szopik.)

 

Az ivás szükségessége úgy is kiderülhet, hogy a baba széklete keményebbé válik a szokásosnál, „bogyós” lesz. Ivásra legjobb a forralt- vagy babavíz, de nem biztos, hogy a baba szívesen elfogadja – semmiképp ne adjunk azonban neki cukros üdítõitalokat!

 

 

 

a sokrétû alma 

Készítsünk „natúr” almakompótot. Azaz kockára vágott almát fõzzünk meg (kb. 10 perc alatt) annyi vízben, amennyi jól ellepi. Az almát felhasználhatjuk a baba ételeihez – akár hússal, akár zöldségekkel, gabonával vagy más gyümölcsökkel keverve.

 

A „fõzõvíz” azonban kiváló baba-ital. Anyának, vagy a nagyobb testvérnek is ízleni fog – õk esetleg pár csepp citromlével is ízesíthetik.

  

 

 

 

 

 

 

Olvasd el, mit mond a horoszkópod!
Küldj képeslapot ismerőseidnek!
Celebfigyelő
Celebfigyelő
Horoszkóp
Horoszkóp
Képeslap
Képeslap
Nyereményjáték
Nyeremény
Kezdőlap | Magazin | Hasznos lapok
Hírlevél    Kapcsolat    Médiaajánló    Partnereink    Jognyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat    Webmestereknek    Források   
Copyright 2007-2009 ___. Minden jog fenntartva. A Zassa márkanév, a zassa.hu domain és a Zassa logó ___ védjegyei.
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 7+, Firefox 2+, vagy Google Chrome böngésző ajánlott.