Kezdőlap

Ökoakvarisztika - a Zassa Női Magazinjában

Ma 2017.09.25, hétfő, Eufrozina. Holnap Jusztina.
Rovataink:  Magazin  Divat  Gasztro  Horoszkóp  Kutya  Mozaik  Nõi szemmel  Otthon  Recept  
Ökoakvarisztika
Írta: Antal Krisztina

 

 

Napjainkban egyre több ember éli környezettudatosan az életét. Ez a szemlélet egy olyan hobbinál is érvényesül, mint az akvarisztika.

 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az ökoakvárium, csak és kizárólag olyan édesvízi halfajoknál alkalmazható, amelyek jelentõs áramlások nélküli állóvizekben élnek. Vannak halfajták, melyek minden próbálkozásunk ellenére is ki fogják túrni a növényeket, mint például az aranyhal.

 

 

az igazán környezetbarát akvárium

Elõször: dobjuk ki a mûnövényeket és az oxigénellátásért felelõs levegõztetõt is (kivonja a vízbõl a növények számára létfontosságú szén-dioxidot)!

 

Élõ növények mellett nem lesz rá szükségünk, mert a fotoszintézis biztosítja, hogy az akvárium vize oxigéndús, tiszta legyen, valamint növényeink sok nitrátot és ammóniumot kötnek meg.

 

 

a gyógyító fény

A folyamat persze csak a megfelelõen megvilágított akváriumban mehet végbe, ez napi 12 órányi fényt igényel.

 

Minél többféle növényt telepítünk halaink mellé, annál inkább kizárjuk a káros baktériumokat, és a vegyianyag-koncentráció is szabályozott lesz.

 

A növények beszerzésével halainknak azért is kedvezünk, mert így el tudnak bújni a levelek között, továbbá táplálékul szolgálnak a növényevõ fajtáknak, és ívóhelyként is remekül megállják a helyüket.

 

 

õsi bölcsesség

A maja indiánok öntözõcsatornáikba gumós vízinövényeket ültettek és halakat telepítettek, hogy élõvé és tápanyagokban gazdaggá tegyék a vizet.

 

 

Miért nem jó a mûanyag?

A mûnövények mellett számtalan természetellenes és akváriumba nem illõ tárgyat kínálnak a szakboltok, ezek többsége is mûanyagból készül.

 

Az elemzõ vizsgálatok azt mutatják, hogy az akváriumi halak sokkal rövidebb ideig, és kevésbé egészségesen élnek mesterséges környezetben.

 

Piros dekorációs homok helyett válasszuk a folyami sódert, kvarchomokot, vagy olyan kõzúzalékot, ami nem oldódik vízben.

  

 

Olcsón, könnyen jót

Búvóhelyet készíthetünk hosszas forralással fertõtlenített fatörzs darabból, különbözõ színû kövekbõl és nagyobb kavicsokból.

 

A természetben talált fadarabokkal érdemes dolgozni, hiszen a leváló apró fadarabka, remek csemege a halaknak.

 

 

tartsuk fent a vadászösztönt!

Ha egy kis örömet szeretnénk szerezni halainknak ne a boltban kapható dobozos granulátumot adjuk nekik, hanem szerezzünk be élõ táplálékot számukra, például kisméretû rákokat.

 

A halak élvezni fogják a vadászatot, számunkra pedig szórakoztató figyelni, hogyan próbálják elkapni a zsákmányt.

 

 

hasznos tippek vízcseréhez

A vízcserénél fontos megjegyezni, hogy húsz százaléknál többet ne szívjunk le a vízbõl és ezt is csak az akvárium aljáról, fõként az aljzatot képezõ kavicsokról, kövekrõl.

 

Ehhez a mûvelethez szívócsövet használjunk. Az így vödörbe került vizet ne öntsük ki, mert a szobanövények számára igazi kincs.

 

Ha a víz túl savassá válna, ezen egy csapott kávéskanálnyi szódabikarbónával hamar segíthetünk.

 

Olcsóbb és környezetkímélõbb megoldás, mint más bolti kemikáliákhoz folyamodni. Az üveg tisztítását ne vegyszerekkel, hanem ecettel végezzük.

 

 

Fény és hõmérséklet

Az akvárium fûtõberendezésére és lámpájára kössünk idõkapcsolót, ami napi 12-14 órára legyen beállítva.

 

Ezeket a berendezéseket takarjuk kövekkel, kavicsokkal vagy fadarabokkal.

 

A halak jól tûrik a víz fokozatos lehûlését-persze csak a biztonságos tartományon belül, ha éjjel hidegebb a víz, jobban alszanak.

 

A levegõztetõ nélküli akváriumban a víz fokozatosabban hûl.

 

 

Így gondozd növényeidet!

Növényeinket, csakúgy, mint szárazföldi rokonaikat, tápoldatoznunk kell. Célszerû az elhalt leveleket rendszeresen távolítani, mert rothadásuk oxigént von el.

 

A növényeket 4-5 cm vastag homokba ültessük. Figyelem! Az egyes növényfajták gyökércsúcsának ki kell látszódnia! Ha árnyékolni szeretnénk, válasszunk olyan növényt, amely a víz felszínén terjeszkedve nõ.

 

A magasra növõ fajtákat hátra, az alacsonyabbakat mindig eléjük ültessük.

 

        

Érdemes odafigyelni a természetes részletekre, ha úgy döntöttünk, hogy otthonunkba becsempészünk „pár” liternyi vízivilágot. Természetes környezetben lubickoló halak látványa a mi lelkünket is kiegyensúlyozottabbá teheti, erre pedig egyre nagyobb szükségünk lehet.

 

 

 

Olvasd el, mit mond a horoszkópod!
Küldj képeslapot ismerőseidnek!
Celebfigyelő
Celebfigyelő
Horoszkóp
Horoszkóp
Képeslap
Képeslap
Nyereményjáték
Nyeremény
Kezdőlap | Magazin | Hasznos lapok
Hírlevél    Kapcsolat    Médiaajánló    Partnereink    Jognyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat    Webmestereknek    Források   
Copyright 2007-2009 ___. Minden jog fenntartva. A Zassa márkanév, a zassa.hu domain és a Zassa logó ___ védjegyei.
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 7+, Firefox 2+, vagy Google Chrome böngésző ajánlott.