Kezdőlap

A paróka múltja - a Zassa Női Magazinjában

Ma 2017.09.25, hétfő, Eufrozina. Holnap Jusztina.
Rovataink:  Magazin  Divat  Gasztro  Horoszkóp  Kutya  Mozaik  Nõi szemmel  Otthon  Recept  
Az ész a fontos... 1. rész: a paróka múltja
Írta: Pálfalviné Hajdu Eszter

 

 

Ki ne emlékezne – ha máshonnan nem, hát kosztümös filmekbõl – régi századok angol, vagy rizsporos francia parókáira? Azt azonban kevesen gondolnák, hogy a paróka – a régészek szerint – akár 100.000 évvel ezelõtt megjelenhetett…

 

Legalábbis errõl tanúskodik egy franciaországi régészeti lelet, mely elefántcsontba faragott nõi fejet ábrázol.

 

  

 

a fáraók ideje

Az ókorban igen elterjedt volt a paróka-viselés. Egyiptomból még egy szobor is õrzi ezt szokást, „akinek” levehetõ parókája fekete agyagból készült. Az ókori görögök és rómaiak is elõszeretettel hordták – utóbbiaknál a legkeresettebbek a germán hadifoglyok szõke vagy vörös tincseibõl készültek.

 

 

 

papoknak is? 

Késõbbi korokban is divatos volt a paróka. Angliában III. György koráig – akkortól megmaradt a papok, orvosok és bírók számára; majd az elõbbi két szakma is elhagyta. 

  

 

  
cézár, lajos és a többiek

Híres emberek sokasága viselt parókát az ókortól napjainkig, különbözõ célzattal. Cézár, és a francia XIII. Lajos, valamint XVI. Lajos kopaszságát akarta elrejteni vele.

 

Hannibál és Néró álruháikhoz megfelelõ mûhajat is választottak. XIV. Lajos pedig – kopaszsága mellett – alacsonyságát is leplezni próbálta, mégpedig parókájának feltornyozott, magas frizurát készíttetve. 

 

 

andy, andy, andy...

A közelmúlt hírességei közül pl. a pop-art jeles amerikai képviselõje, Andy Warhol teremtett paróka-divatot.

 

Az eleinte kopaszságát elrejtõ hajak, melyeket a ’60-as évektõl kezdett hordani, késõbb egyik védjegyévé váltak. Az 1980-as években viselt, õsz, alján lila tinccsel ellátott parókája nemrégiben több mint 10.000,- amerikai dollárért kelt el egy New York-i árverésen.

 

A régi korokra emlékszünk, a híres emberek hóbortjait megértjük, de vajon miért viselnek a mai emberek parókát? Sajnos korunk egyik legelterjedtebb betegségét, a rákot olyan gyógymódokkal kezelik, mely a haj (szerencsés esetben átmeneti) teljes elvesztéséhez vezet. 

  

 

 

  
szurkoló bohócok - bohóckodó szurkolók

Más betegségek miatti hajhullás, vagy a természetes kopaszodás is oka lehet a parókahordásnak. Szerencsére – másoknak – vidámabb indokaik is vannak: terjednek a bohócoktól kölcsönzött bulifrizurák: legyen szó házibuliról vagy sportesemények lelkes szurkolóiról.

 

Természetesen a bohócok sem természetes hajukkal nevettetnek, és a színészek, elõadómûvészek kelléktárából sem hiányozhatnak a különbözõ parókák. 

 

 

 

Az alapanyagok

A parókák legkeresettebb alapanyaga természetesen az emberi haj – az Egyesült Államokban elsõsorban olasz nõk haját importálják, de vásárolnak spanyol, francia, német, indiai, kínai és japán hajat is.

 

Régebbi korokban készültek parókák selyemfonalból, és kecske- vagy lószõrbõl is.

 

Ma a szintetikus anyagok (akril, nylon, poliészter) – kedvezõ áruk, és egyre jobb anyaguk miatt – keresettebbek, de a színházi parókákat (fõleg a bohócokét) elõszeretettel készítik tibeti jakszõrbõl, annak ellenállósága és könnyû formázhatósága miatt. 

  

 

 

 

Két részes sorozatunk második felében bevezetjük Önt a parókakészítés rejtelmeinek izgalmas világába. Tartson velünk és meglátja, az eljárás több, mint bonyolult. Sõt, elképesztõ…

Olvasd el, mit mond a horoszkópod!
Küldj képeslapot ismerőseidnek!
Celebfigyelő
Celebfigyelő
Horoszkóp
Horoszkóp
Képeslap
Képeslap
Nyereményjáték
Nyeremény
Kezdőlap | Magazin | Hasznos lapok
Hírlevél    Kapcsolat    Médiaajánló    Partnereink    Jognyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat    Webmestereknek    Források   
Copyright 2007-2009 ___. Minden jog fenntartva. A Zassa márkanév, a zassa.hu domain és a Zassa logó ___ védjegyei.
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 7+, Firefox 2+, vagy Google Chrome böngésző ajánlott.